YEM BEZELYESİ TOHUMU
Tek yıllık bir baklagil yem bitkisi olan yem bezelyesi esas olarak otu ve tanesi için yetiştirilir. Tüm çiftlik hayvanlarının beslenmesinde başarı ile kullanılır. Tanedeki protein oranı %30-35 arasındadır. Kırıldıktan sonra kaba yemlerle karıştırılabilir. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde soyanın yerine yem rasyonlarında kullanılmaktadır. Büyük başlarda günlük 3-4 kg kuru yem bezelyesi kullanımının süt verimi ve kalitesini olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır. Hayvanlarda şişirme tehlikesinin önüne geçmek için kesinlikle tahıllar ile karıştırılarak verilmelidir.
Yem bezelyesi genellikle serin iklim bitkisidir. Serin ve nemli havalarda çok iyi gelişme gösterir. Sıcak ve kuru havalarda verim biraz düşmektedir. Yem bezelyesi ekiminin toprak sıcaklığı 8-10 derece olduğu zamanlarda yapılması çok uygundur. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek nem tohumun çürümesine neden olmaktadır.
İlkbaharda topraktaki azot bakterileri ve mikroorganizmaların çalışmasını kolaylaştırmak için toprak sonbaharda 20-25 cm derinlikte bir iki defa sürülerek havalandırılır. İşlenen toprak tırmıkla düzeltilerek ekime hazır hale gelir. Ekim zamanı bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte şubat ve mart sonudur. Ekim mutlaka toprak tavlı iken yapılmalıdır. Tohum ekim derinliği 3-5 cm olmalıdır. Mibzerle ekimde ot için dekara 13-15 kg, tohum üretimi için 10-12 kg tohum kullanılır. Tahıllarla karışık ekimde güçlü bir sapa sahip olması için dekara 6-8 kg arpa, buğday, yulaf ve tritikale ile ekilmesi uygun olur. Uygun sıra aralığı 20-40 cm dir.
Ekim esnasında dekara 2-5 kg kadar azot verilmesi yeterli olur. Yem bezelyesinin fosfor gereksinimi fazla olduğu için özellikle kumlu fakir topraklarda, sulu arazilerde ve yağışlı bölgelerde, dekara 5-10 kg civarında fosfor verilmesi tavsiye edilir.
Özellikle nemli bölgelerde baklagil tohum böcekleri (bruchus) çok ciddi zararlar verebilir. Bu böcekler, tane verimi ve kalitesinin yanısıra tohumun çimlenme gücünü de önemli ölçüde düşürmektedir. Bunun önüne geçmek için zararlıların görüldüğü bölgelerde, özellikle çiçeklenme döneminde tohum böceklerine karşı mutlaka ilaçlama yapılmalıdır.
Kuru ot üretimi için çiçeklenme başlangıcı ile % 50 çiçeklenme devresi arasında biçim yapılır, ürün silaja biçilecekse biçim zamanı biraz daha geciktirilebilir. % 50 çiçeklenme devresinde yapılan biçimlerde yaklaşık % 23-25 ham protein içeren, dekara 750-1000 kg kuru ot verimi alınabilir. Tohum için hasat zamanı ise alt baklaların sararmaya başladığı dönemdir. Uygun şartlarda tane verimi dekara 200-300 kg arasındadır. Ot verimi ise dekara ortalama 750-1000 kg arasındadır.